חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מגדל בייאזיט (Beyazıt Tower) באיסטנבול

מתכננים טיול לטורקיה? השאירו פרטים ונעזור בתכנון הטיול 👇

מגדל בייאזיט (Beyazıt Tower)

מגדלור של עבר, הווה ועתיד בליבה של העיר איסטנבול

איסטנבול, עיר ייחודית המשתרעת על פני שתי יבשות, הייתה ביתן של אימפריות שונות, כולל האימפריות הרומית, הביזנטית והעות'מאנית. ההיסטוריה העשירה של העיר והשפעותיה התרבותיות המגוונות ניכרות בנקודות הציון הרבות בעיר, הכוללות מוקדי עניין אייקונים כמו מסגד איה סופיה, ארמון טופקאפי והמסגד הכחול. מונומנט שבולט ופחות מוכר לתייר הוא מגדל בייאזיט (Beyazıt Tower), הניצב באוניברסיטת איסטנבול וצופה על העיר היפה. בואו נעלה לראש המגדל ונכיר את סיפורו המרתק:

סיפורו של מגדל בייאזיט:

מגדל בייאזיט, הידוע גם כמגדל סרסקייר, על שמו של שר מלחמה עות'מאני, נבנה במהלך שלטון האימפריה העות'מאנית, ששלטה מהמאה ה-14 עד תחילת המאה ה-20 בעיר איסטנבול. הסולטן מחמוד הראשון הוא זה שמורה על בניית המגדל המרתק, בשנת 1749. מטרתו של המגדל הוא להיות מגדל שמירה מפני שריפות שפקדו את העיר איסטנבול לעתים קרובות. מראש המגדל היו שומרים וכבאים שתצפתו על העיר ותפקידם היה להתריע ולהזעיק עזרה כאשר מזהים התחלה של שריפה באחד מן המבנים בעיר. איך היו מתריעים על שריפה? באם השריפה הייתה פורצת במהלך היום, היו למעשה מורידים סלים מראש המגדל מטה, מספר הסלים הוא שסימל את הרובע בו ישנה שריפה, וכך כוחות ההצלה העות'מאנים היו יודעים לאן להגיע. באם השריפה הייתה פורצת בלילה, שומר המגדל היה מאיר עם פנס צבעוני, כאשר כל צבע סימל רובע אחר בעיר.

הרעיון מוצלח, אך הביצוע כנראה קצת פחות, משום שאת המגדל, שנועד להגן מפני שריפות, בנו מעץ, שכידוע חומר דליק ביותר, ולכן הוא נשרף בעצמו ונהרס פעמיים- פעם אחת בשנת 1756, והפעם השנייה בשנת 1862.

בעקבות השריפה השנייה, מורה הסולטן מחמוד השני לבנות מגדל חדש ועמיד בפני אש – מגדל עשוי אבן. על התכנון הופקד סנקרים בליאן (Senekerim Balyan), אדריכל ארמני ממשפחת בליאן שהייתה מפורסמת מאוד באותה התקופה, וסנקרים עצמו תרם משמעותית למורשת האדריכלית של איסטנבול. המגדל החדש הושלם ב-1828, בגובה מרשים של 85 מטרים.

Beyazıt Tower
Beyazıt Tower

משמעותו התרבותית של מגדל בייאזיט:

מעבר לתפקידו העיקרי כמגדל תצפית על אש, למגדל בייאזיט הייתה ועדיין ישנה משמעות תרבותית והיסטורית עבור העיר איסטנבול ותושביה. המגדל היה עד לאירועים שונים לאורך מאות השנים, כולל תקופת הטנזימאט  הסוערת, תקופה של התחדשות ורפורמות באימפריה העות'מאנית, הנקראת גם תקופת "ארגון מחדש". כמו כן המגדל חווה גם את נפילת האימפריה העות'אמנית.

לאורך השנים, מגדל בייאזיט הפך לסמל חוסנה של העיר איסטנבול מפני מצוקות, והמגדל נחשב כמסמל את הרוח הבלתי ניתנת לעצירה של תושבי העיר. המגדל המפורסם הפך לחלק מזהותה התרבותית של איסטנבול, וניתן למצוא אותו בספרות טורקית, במיצגי אמנות ובציורים.

כיום, המגדל ממוקם בתוך הקמפוס של אוניברסיטת איסטנבול. המגדל נותר נקודת ציון אהובה על מקומיים ותיירים כאחד, שנמשכים להיסטוריה המרתקת שלו ולנופים המהפנטים של העיר.

מגדל בייאזיט כתחזית מזג האוויר:

בשל גובהו של המגדל, הוחלט להעניק למגדל בייאזיט תפקיד נוסף בעיר איסטנבול, והמגדל שימש להכרזה על תחזית מזג האוויר בעיר. בכל ערב, היה מואר המגדל בצבע אשר סימל את תחזית מזג האוויר ליום המחרת בעיר. בימים בהירים, המגדל היה מואר בצבע כחול, בימים גשומים בצבע ירוק, ובימים מושלגים היה מואר בצבע אדום. נוהג זה הופסק וחודש על ידי עיריית איסטנבול, וכיום המגדל מואר לסירוגין בערבים.

ביקור במגדל בייאזיט:

המגדל ממוקם בתוך הקמפוס של אוניברסיטת איסטנבול, ובדרך כלל אינו פתוח למבקרים. הסיבה לכך היא שהמגדל מתפקד בעיקר כמגדל שמירה וחלק מרכוש האוניברסיטה. עם זאת, בחגים ואירועים פותחת האוניברסיטה את הגישה למגדל, ומומלץ לבדוק זאת לפני הביקור בו.

גם אם המגדל עצמו סגור למבקרים, אל תוותרו על צפייה במגדל מרחוק, מהאזורים שמסביב. בקמפוס האוניברסיטה עצמו יש מבנים ואתרים היסטוריים נוספים שניתן לבקר בהם, המציעים הצצה אל ההיסטוריה העשירה והמורשת התרבותית של העיר איסטנבול.

אתרי חובה מסביב למגדל בייאזיט:

את הביקור במגדל האייקוני, הנמצא בלב ליבה של העיר איסטנבול, מומלץ לשלב עם שלל אתרים ואטרקציות, הנה כמה שאסור לכם לפספס:

  1. אוניברסיטת איסטנבול (Istanbul University)- המגדל ממוקם בקמפוס הראשי של אוניברסיטת איסטנבול, שקיימת כבר מהמאה ה-15. ניתן להסתובב בקמפוס ולהתפעל מהמבנים ההיסטוריים שלו, כמו שער הכניסה הראשי המעוטר והבניין הראשי של האוניברסיטה, הכולל חצר יפהפייה. כמו כן, כניסה לאוניברסיטת איסטנבול תקנה לכם תצפית מרשימה וקרובה יותר על המגדל המרהיב.
  2. הבזאר הגדול (Grand Bazzar)- במרחק הליכה קצר מהמגדל נמצא הבזאר הגדול, אחד השווקים המקורים הגדולים והעתיקים בעולם. עם יותר מ-4,000 חנויות, הבזאר מציע אווירה תוססת ומגוון רחב של סחורות- החל מאמנות טורקית מסורתית ועד תכשיטים, טקסטיל ותבלינים.
  3. מסגד סולימאנייה ((Suleymaniye Mosque- מספר דקות הליכה מהמגדל יובילו אתכם אל המסגד המהמם, שנחשב לאחד המסגדים המפורסמים של איסטנבול.מסגד זה הוא דוגמה מצוינת לארכיטקטורה עות'מאנית.
  4. בור תאודוסיוס (Theodosius Cistern)- בור תאודוסיוס הוא מערכת אגירת מים עתיקה שנבנתה בתקופת שלטונו של הקיסר תאודוסיוס השני. זהו אתר תת קרקעי פחות מוכר אך מרשים, המספק הצצה לעבר הביזנטי של איסטנבול.
  5. המוזיאונים לארכיאולוגיה של איסטנבול (Istanbul Archaeology Museums)- המוזיאונים לארכיאולוגיה של איסטנבול, הממוקמים לא רחוק מדי ממגדל ביאזיט, מורכבים משלושה מוזיאונים עיקריים: המוזיאון הארכיאולוגי, המוזיאון של המזרח הקדום והמוזיאון לאמנות האיסלאם. מוזיאונים אלה מציגים אוסף עצום של חפצים, המציגים את ההיסטוריה העשירה של איסטנבול ואת הקשרים שלה לתרבויות שונות.

לסיכום, מגדל בייאזיט המפורסם הוא מעין מגדלור לעבר, הווה והעתיד של העיר. המגדל נחשב לפלא ארכיטקטוני יוצא דופן, העומד כעדות להיסטוריה העשירה של העיר, לחוסנה ולתרבותה. העיצוב האלגנטי והנוכחות המרשימה שלו הופכים אותו לאטרקציית חובה לכל מי שמבקר באיסטנבול. גם באם המגדל עצמו סגור למבקרים, הגיעו לקמפוס האוניברסיטה, התרשמו ממבנה המגדל מבחוץ והמשיכו לטייל באתריה המרהיבים של העיר איסטנבול.

לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בטורקיה מתחילה כאן

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על טורקיה!