חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

השווקים של איסטנבול- המדריך המקיף

מתכננים טיול לטורקיה? השאירו פרטים ונעזור בתכנון הטיול 👇

השווקים של איסטנבול- המדריך המקיף

גן עדן של צבעים, ריחות וטעמים

איסטנבול, העיר הקסומה שבה מזרח פוגש מערב, שימשה כצומת דרכים של אינספור ציוויליזציות ותרבויות במשך אלפי שנים. ההיסטוריה העשירה של העיר, המורשת התרבותית והאווירה התוססת שלה, באים לידי ביטוי בשווקים הצבעוניים שלה, מוסדות תרבותיים וקולינריים שבהם צלילים, ניחוחות וטעמים משתלבים בסימפוניה מהפנטת. הבזארים האלה הם לא רק יעדי קניות, אלא שהם מצליחים ללכוד את מהות העיר איסטנבול. 

השווקים של איסטנבול- סקירה היסטורית

איסטנבול, שהחלה את דרכה בשם 'ביזנטיון' ולאחר מכן כונתה 'קונסטנטינופול' לפני שאימצה את שמה הנוכחי, היא ללא ספק אחת מהערים התוססות והמיוחדות בעולם, כזו ששימשה בצומת הדרכים של תרבויות, אימפריות ועמים במשך יותר מאלפיים שנה. העיר חזתה בעלייתן ונפילתן של אימפריות, שימשה כנתיב מסחר עולמי, מקום שבו התמזגו תרבויות, מקום שאליו התכנסו מכל רחבי העולם. 

סיפור השווקים של איסטנבול מתחיל כבר לפני אלפי שנים, שנת 660 לפני הספירה ליתר דיוק, אז, כונתה העיר 'ביזנטיון', מושבה יוונית קדומה, שהייתה ממוקמת על דרך המשי, נתיב מסחר עולמי שחיבר בין מדינות אסיה כמו סין ועד למדינות אירופה. העיר הפכה למוקד מסחר משגשג, והוקמו בה אינספור שווקים מקומיים בהם סוחרים ביזנטיים סחרו במשי, תבלינים, יין, שמן זית וסחורות נחשקות אחרות.

עם הכיבוש הרומי בשנת 330 לספירה ושינוי שמה של העיר לקונסטנטינופול, מעמדה כמוקד מסחר גדל באופן משמעותי. שווקי העיר התרחבו והפכו למגוונים יותר, כשאליהם הגיעו סוחרים מרחבי אירופה, אסיה ואפריקה. ניתן היה למצוא בעיר סחורות מסין, הודו, סקנדינביה ואפריקה, כל אלו הפכו את העיר לאחת מהערים הצבעוניות והרב- גוניות בעולם.

כשהאימפריה הביזנטית פינתה את מקומה לאימפריה העות'מאנית, קונסטנטינופול, כיום איסטנבול, המשיכה לפרוח ולהתפתח. במאה ה-15 החליט הסולטן העות'מאני מהמט השני על בניית הבזאר הגדול, שיהפוך לימים לאחד מהשווקים המקורים הגדולים והעתיקים בעולם. השוק, שנבנה כדי להגדיל את המסחר בעיר, התרחב במשך מאות שנים והפך לעיר בתוך עיר, מבוך של מסחר ואמנות. עוד נגיע אליו בהמשך. 

תחת שלטון האימפריה העות'מאנית הוקמו בעיר אינספור בזארים של תבלינים, מצרכים יקרים ואהובים באותה התקופה. בבזארים הייחודים הללו יכלו המבקרים למצוא ניחוחות וטעמים אקזוטיים לצד התמחויות מקומיות אהובות.

בתקופה המודרנית, בעוד שהבזאר הגדול ובזאר התבלינים ממשיכים למשוך את המוני התיירים שמגיעים לעיר, איסטנבול מתגאה בעשרות אם לא מאות של שווקים מקומיים והמוניים, כאלו שמציגים בגאווה את התרבות, המורשת, הקולינריה והרוח המקומית.משווקי התוצרת הטרייה של בשיקטאש וקדיקוי ועד לקסם העתיק של פריקוי ושווקי הפשפשים של בומונטי, השווקים של איסטנבול מציגים סיפורים שנלחשים דרך הדוכנים, המוצרים והמבקרים.

ומעבר למסחר, השווקים של איסטנבול תמיד היו כור היתוך תרבותי. הם ראו השפעות יווניות, רומיות, ביזנטיות ועות'מאניות, היו עדים לערבוב של נוצרים, מוסלמים ויהודים. אלו מקומות שבהם מסורת פוגשת חדשנות, בהם כל עסקה נושאת איתה היסטוריה של מאות שנים ומקום שבו כל מבקר, בין אם מקומי או תייר, מוסיף עוד סיפור לתרבות האיסטנבולית העשירה.

בזאר או שוק? מה ההבדל?

ברחובותיה ההומים של איסטנבול, בין השווקים התוססים הרבים שבה, תשמעו לא פעם את המונח 'בזאר'. אבל מה באמת מבדיל בין בזאר ובין שוק?

המונח 'בזאר' מגיע מהשפה הפרסית, ומדובר למעשה על הרבה מעבר לשוק. זהו לא רק מקום שבו מתכנסים רוכלים וסוחרים להציע את מרכוליהם, כי כאן מדובר על סמל בעל משמעות היסטורית, שוק מפואר שמגיע מאזורים כמו המזרח התיכון, מרכז אסיה או הודו. ביקור בבזאר משמעו להיכנס אל תוך מבוך של סמטאות, עולם של נתיבים, הכל על רקע פאר ארכיטקטוני ואווירה מסורתית. 

מהצד השני, המונח 'שוק' נושא הגדרה אוניברסלית יותר. שוק מדבר על כל מקום שבו מתכנסים סוחרים, זה יכול להיות שוק חקלאים שמתקיים מדי סוף שבוע באוויר הפתוח, או שוק קבוע. 

אז שבעוד שכל הבזארים הם שווקים, לא כל השווקים נושאים את המהות ההיסטורית והתרבותית הייחודית שהבזארים מכילים. בזאר אינו רק מרכז מסחרי, אלא עדות חיה לרבדים העשירים של ההיסטוריה, המסורות והאינטראקציות החברתיות של האזור. לעומת זאת, השווקים, במובן הרחב יותר, מתמקדים בעיקר במסחר, ללא קשר לרקע התרבותי או ההיסטורי.

בלב איסטנבול, במקום שבו שההיסטוריה והקדמה משתלבות זו בזו, הבזארים העתיקים עומדים כמונומנטים לתקופה שבה מסחר עסק בחילופי תרבויות לא פחות מאשר בקנייה ומכירה של פריטים.

השווקים של איסטנבול- אלו שאסור לכם לפספס

הבזאר הגדול (Kapalıçarşı)

אי אפשר להתחיל את רשימת השווקים של איסטנבול מבלי לפתוח עם הבזאר הגדול של העיר, שנחשב לאחד מהשווקים המקורים העתיקים והגדולים בעולם. הבזאר הגדול של איסטנבול הוא לב ליבה של העיר, המקום שבו הכל קורה, מעל ל-4,000 חנויות שפרוסות על פני 60 רחובות, ארץ פלאות של אוצרות בתוך מבוך מהפנט וצבעוני. הבזאר, שהוקם במאה ה-15, מתגאה בהיסטוריה עשירה שמציגה את המסע שעברה העיר איסטנבול- מהימים הביזנטים ועד לתקופה העות'מאנית. בשוק תמצאו הכל מהכל- משטיחים ארוגים בעבודת יד, דרך תכשיטים מורכבים ועתיקות, ועד לאופנה עכשווית ומזכרות. לא מדובר רק בחוויית קניות, אלא בעולם של צלילים, מראות וריחות, כולם עטופים במאות שנים של היסטוריה.

אסור לפספס: רובע התכשיטים של הבזאר, טעימה של תה טורקי באחת מהחנויות המקומיות או בתי הקפה.

ציון מאיתנו: 10\10

בזאר התבלינים (Mısır Çarşısı)

בסמוך למיצר הבוספורוס שברובע אמינונו (Eminönü) תמצאו את בזאר התבלינים, שמכונה גם 'הבזאר המצרי'. גן העדן הריחני הזה, שהוקם במאה ה-17 כמוקד מסחר בתבלינים, מציע כיום מגוון אדיר של סחורות, אם כי תבלינים, תה ופירות יבשים נותרו כוכבי השוק. 

ניחוח התבלינים האקזוטיים ממלא את האוויר, וגבעות צבעוניות של זעפרן, ציפורן ותבלינים רבים אחרים הופכים את השוק למחזה צבעוני ותוסס. בין אם מתחשק לכם לרכוש מספר תבלינים מקומיים כמזכרת ובין אם אתם פשוט רוצים לשוטט בין עולם צבעוני ומפתה, אסור לכם לפספס ביקור בבזאר התבלינים.

אסור לפספס: לרכוש תה מקומי ותבלינים מקומיים.

ציון מאיתנו: 10\9

בזאר ארסטה (Arasta Bazaar)

ממוקם ברובע ההיסטורי סולטנאחמט, בזאר ארסטה הוא אלטרנטיבה צנועה ושלווה יותר בהשוואה לבזאר הגדול העמוס והרועש. השוק ההיסטורי, שנבנה במאה ה-17, מצליח לשמור על קסמו ההיסטורי, ותוכלו למצוא בו בעיקר עבודות יד טורקיות מסורתיות, פרטי טקסטיל ושטיחים בעבודת יד. זהו מקום אידיאלי לתיירים שמחפשים אחר מזכרות טורקיות אותנטיות בסביבה פחות רועשת ומלאה בהמולה. 

אסור לפספס: טקסטיל טורקי מסורתי ומוצרי קרמיקה מעוצבים. אם אתם חובבי עבודות פסיפס, מוזיאון הפסיפס הסמוך- Great Palace Mosaics Museum הוא בגדר חובה

ציון מאיתנו: 10\8

שוק הפשפשים Feriköy Antika Pazarı

אם הייתם מגדירים את עצמכם חובבי פשפשים, וינטאג' או עתיקות, פשוט אסור לכם לפספס את שוק הפשפשים הזה. השוק העתיק וההיסטורי הזה, שמתקיים מדי יום ראשון ברובע Şişli, מציע אינספור מוצרים עתיקים, בגדי וינטג', מטבעות ישנים וספרים יד שנייה. מדובר על מסע נוסטלגי בזמן, בתוך עולם שבו לכל פריט יש סיפור משלו, כזה שמספר על תקופות מפוארות ורגעים היסטוריים.

אסור לפספס: דוכני התכשיטים שלרוב מציעים מוצרים מדהימים במחירים משתלמים. 

ציון מאיתנו: 10\8

שוק הפשפשים בומונטי (Bomonti Bit Pazar)

פנינה נסתרת שממוקמת ברובע בומונטי, שוק הפשפשים הזה מושך אליו מקומיים ותיירים שמחפשים אחר מציאות במחירים משתלמים. מבגדי וינטג' ואביזרים ועד תקליטים ישנים ועתיקות שונות, השוק ההיסטורי מציע באמת משהו לכולם.

אסור לפספס: דוכני התקליטים הישנים של השוק.

ציון מאיתנו: 7/10

שוק הדגים בשיקטאש (Beşiktaş Balıkçılar Çarşısı)

ממוקם ברובע בשיקטאש, שוק הדגים הזה הוא מספק עדות לקשר העמוק של איסטנבול עם הים. השוק מציע מגוון רחב של דוכני דגים ופירות ים, מושלם עבור מי שמתכנן לבשל בעצמו ארוחה מענגת ורוצה להצטייד במרכיבים משובחים. גם האזור שמסביב לשוק שווה ביקור, בו תמצאו מסעדות, בתי קפה ודוכנים שמוכרים תוצרת טרייה, גבינות וזיתים.

אסור לפספס: להגיע בבוקר כדי ליהנות מהסחורה הטרייה ביותר. 

ציון מאיתנו: 10\7

לסיכום, כמו שאי אפשר לבקר בפריז מבלי לחלוף על פני מגדל אייפל, או לבקר בפיזה מבלי לבקר במגדל פיזה האייקוני, ביקור בעיר איסטנבול לא יהיה שלם מבלי לחוות את סצנת השווקים שלה, הדופק האמיתי של העיר. כל שוק ובזאר מספרים סיפור מהעבר, מציעים תובנות מרתקות על ההיסטוריה, התרבות וחיי היומיום של העיר. מהבזאר הגדול ועד לשווקי הפשפשים האינטימיים, מצפה לכם חוויה מענגת וצבעונית.

לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בטורקיה מתחילה כאן

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על טורקיה!