דיארבקיר טורקיה (Diyarbakır)- מדריך למטיילים
בעוד שהעיר איסטנבול וחבל קפדוקיה גונבים בדרך כלל את אור הזרקורים בכל הנוגע לתיירים במדינה הקסומה, ישנה עיר שנמצאת מתחת לרדאר אבל מציעה חוויה עשירה ומתגמלת לא פחות. ברוכים הבאים לעיר דיארבקיר, עיר שבה אלפי שנות היסטוריה מהדהדות בתוך רחובות מרוצפים וחומות מבצר נישאות. מקום בו ישן פוגש חדש, בה תרבות מקומית מתבטאת בכל ביס בין מסעדות אותנטיות חמימות.
היסטוריה בקצרה:
סיפורה ההיסטורי של העיר דיארבקיר מתחיל לו אי שם במאה ה-8 לפני הספירה, אז היה האזור ביתן של ציוויליזציות שונות. בעת העתיקה הייתה העיר חלק ממדינות ארם ולאחר מכן הפכה לעיר חשובה באימפריה האשורית.
בשנת 66 לפני הספירה נכבשה העיר על ידי האימפריה הרומית, אז קיבלה את השם 'אמידה'. בתקופה זו וגם בתקופה הביזנטית שאחריה העיר התרחבה ובוצרה, והייתה ביתם הזמני של קיסרים רומיים מוכרים ביניהם קונסטנטיוס השני ויוליאן הכופר.
בשנת 639 נכבשה העיר על ידי הח'ליפות האסלאמיות ובשנת 1085 נכבשה בידי הסולטן הסלג'וקי מאליק שאה, דבר שגרם לפתחה של תקופה חדשה בעיר תחת שלטון אסלאמי טורקי. בתקופה זו העיר שגשגה והפכה למרכז תרבותי, מדעי וחינוכי, ונבנו בה מבנים היסטוריים כמו המסגד הגדול של דיארבאקיר (Ulu Cami), אחד מהעתיקים בטורקיה כולה.
במאה ה-16 נפלה העיר לידי האימפריה העות'מאנית, ולאחר מלחמת העולם הראשונה סופחה לרפובליקה המודרנית של טורקיה.
בעיר דיארבאקיר מתגוררים אזרחים כורדים רבים, והיא נחשבת לבירה הכורדית הלא רשמית במדינה, דבר שהוביל בשנים האחרונות להתכתשויות וקרבות בין הממשל הטורקי למורדים הכורדים. גם קהילה יהודית גדולה התגוררה בעיר, ורובה המוחלט עלה ארצה עד שנות ה-50 של המאה הקודמת.
לצד המתח התמידי ששורר בעיר, העיר הגדולה משמשת כמרכז אזורי של היסטוריה ותרבות, כשההיסטוריה העשירה שלה השפיעה ועדיין משפיעה על הביקור בה. ביקור בעיר ייקח אתכם למסע בעיר שחווה גאות ושפל, עיר מלאה בתרבויות שונות ומגוונות, עיר במחלוקת תמידית, אבל עיר יפהפייה ומיוחדת.
העיר דיארבקיר- תעודת זהות:
מיקום: דרום מזרח טורקיה, במחוז דרום- מזרח אנטוליה.
מספר תושבים: מיליון ושמונה מאות אלף.
כיצד להגיע: למרות מיקומה הרחוק מהערים הגדולות במדינה, העיר דיארבקיר מקושרת היטב לאזורים השונים בטורקיה. בעיר תמצאו את שדה התעופה דיארבאקיר (DIY), שדה תעופה שממוקם בסמוך למרכז העיר, אליו מגיעות טיסות פנימיות, בעיקר מהערים איסטנבול ואנקרה.
חברת הרכבות הטורקית (TCDD) מפעילה שירותי רכבת לעיר ממספר ערים, ביניהן מהעיר אנקרה, אך יש לקחת בחשבון שהנסיעה ארוכה מאוד, וכך גם קווי האוטובוס, שהם אופציה זולה יותר, אך כרוכים בנסיעות ארוכות שעלולות להגיע ליותר מ-15 שעות.
למגיעים עם רכב, הנסיעה מהעיר גזינאטפ (Gaziantep) תיקח כ-3 שעות, מהעיר אדנה כ-5 שעות, ומהערים אנטליה ואנקרה הנסיעה תיקח מעל ל-10 שעות.
התניידות בתוך העיר: רבות מהאטרקציות המרכזיות של דיארבאקיר, במיוחד אלו שנמצאות בתוך חומות העיר העתיקה, נמצאות במרחק הליכה אחת מהשנייה. לאזורים מרוחקים יותר ניתן לקחת אוטובוסים, מיניבוסים או מוניות.
מתי לבקר: התקופה הטובה ביותר לבקר בעיר דיארבקיר היא תקופת האביב (חודשים אפריל עד יוני) ותקופת הסתיו (חודשים ספטמבר עד נובמבר), בהן מזג האוויר נוח ונעים. חודשי הקיץ, חודשים יולי אוגוסט עלולים להיות חמים במיוחד, וחודשי החורף (דצמבר עד פברואר) עלולים להיות קרים ולהקשות על טיול באזור.
האתרים והאטרקציות של העיר דיארבאקיר
מצודת דיארבקיר (Diyarbakır Fortress):
האתר שחייב לפתוח כל ביקור בעיר העתיקה הוא מבצר דיארבאקיר, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, דוגמה מדהימה לארכיטקטורה עתיקה של עולמות הצבא. חומות המבצר, שמשתרעות על פני 5 קילומטרים ומנוקדות במגדלים אייקונים, מציעות תצפיות עוצרות נשימה של העיר הקסומה והנופים שמסביב, והן למעשה בין חומות ההגנה הארוכות והשמורות ביותר בעולם.
המצודה המרשימה נבנתה על ידי הרומאים, אך המבנה הנוכחי בו ניתן לבקר הוקם על ידי האימפריה הביזנטית ועבר שיפוצים רבים לאורך ההיסטוריה, במיוחד בתקופות הסלג'וקיות והעות'מאניות.
מבצר דיארבאקיר לא מציע רק תובנות על ההיסטוריה של העיר, אלא גם מהווה סמל מתמשך לחוסן ולחשיבות האסטרטגית של העיר לאורך הדורות.
גני הבסל (Hevsel Gardens):
בפאתי העיר העתיקה, במיקום פסטורלי בין העיר לבין נהר החידקל שזורם באזור, נמצאים גני הבסל, שנחשבים גם הם כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
הגנים הקסומים מהווים אזור חקלאי יפהפה וירוק, אשר שימש במשך אלפי שנים כמקור פרנסתם של תושבי האזור. בין הגנים תוכלו למצוא מרחבים ירוקים שמכילים מיני חי וצומח.
אז לאחר הביקור המצודה הקסומה, צאו לטיול נינוח ושליו בין הגנים הקסומים, כשהנופים השופעים, ציוץ הציפורים וזרימת החידקל יוצרים סביבה מופלאה.
המסגד הגדול (Diyarbakır Grand Mosque):
המסגד הגדול, שנבנה בשנת 1091, נחשב למסגד העתיק באזור ואחד מהותיקים בטורקיה כולה. המסגד נחשב לפנינה ארכיטקטונית, כשמציג בגאווה מגוון סגנונות אדריכליים שמייצגים את ההיסטוריה הרב תרבותית של העיר התוססת. תוכלו לבקר בין חללי הפנים המרשימים והחצר השלווה שמספקים הצצה להיסטוריה של דת האסלאם באזור.
הכנסייה הארמנית של דיארבקיר (Surp Giragos Armenian Church):
לצד אתרי הדת האסלאמיים בעיר תמצאו גם עדות למורשת הנוצרית שלה, בכנסייה הארמנית של העיר, שנחשב לאחת מהכנסיות הארמניות הגדולות במזרח התיכון. הכנסייה עברה שחזור מרהיב בשנים האחרונות, ותוכלו למצוא בה חללי פנים מעוטרים, מגדל פעמונים מרשים ובעיקר אווירה קסומה.
המוזיאון הארכיאולוגי של דיארבקיר (Diyarbakır Archaeological Museum):
במוזיאון הארכיאולוגי של העיר תמצאו אוסף מרשים של פרטי אספנות שמציגים בגאווה את ההיסטוריה המפוארת של העיר. מפסלים רומיים ועד עתיקות עות'מאניות, המוזיאון ייקח אתכם למסע מופלא ומרתק בין התקופות ההיסטוריות המגוונות של האזור. בין התערוכות תוכלו ללמוד על מיקומה האסטרטגי של העיר בדרך המשי, ועל השפעת הדתות השונות על אוכלוסיית העיר.
ימי טיול מהעיר דיארבקיר:
אם תרצו לצאת לכמה שעות מהעיר התוססת ולגלות את האזור הקסום של דרום- מזרח טורקיה, אל תפספסו את המקומות הבאים:
העיירה מרדין (Mardin):
במרחק של כ-90 דקות נסיעה ברכב מהעיר דיארבאקיר, ניצבת העיר מרדין, עיר קסומה שידועה בשל מבני אבן החול שנוצצים בצבעי דבש. העיר ממוקמת על ראש גבעה שמציעה נופים עוצרי נשימה, והיא מתהדרת בעיר עתיקה עם רחובות שייקחו אתכם למסע בתוך מבוך היסטורי.
העיירה Hasankeyf :
קצת יותר משעתיים נסיעה מדיארבאקיר יובילו אתכם אל עיירה היסטורית שממוקמת ממשך על גדות נהר החידקל. העיירה הקסומה נחשבת לאחד מהישובים בעתיקים בעולם, כשהמתיישבים הראשונים באזור התיישבו באזור כבר לפני 10,000 שנה. בעיירה נמצאים מבנים היסטוריים רבים כמו טירה עתיקה ומסגד קסום לצד בתי מערה עתיקים, אך אלו שקעו מתחת למי הנהר בשל בנייתו של סכר באזור. בכל מקרה, גם ללא אתרים אלו העיירה הקטנה מספקת מסע מרתק אל לב ההיסטוריה האנושית.
שופינג:
העיר דיארבקיר מציעה למבקריה סצנת קניות מסורתית לצד אפשרויות מודרניות יותר.
המקום הטוב ביותר להתחיל בו הוא בזאר Hasanpaşa Hani, מעין חצר פנימית היסטורית שנבנתה במאה ה-16 וכיום משמשת כבזאר הומה אליו מגיעים תושבי העיר כדי ליהנות מדוכני טקסטיל, תכשיטים, עבודות יד, תבלינים ועוד שלל הפתעות. אל תפספסו את מגרש האוכל של הבזאר, שם תוכלו ליהנות מכוס תה טורקי או לנסות את הבקלאווה המקומית האהובה.
משם, תוכלו להמשיך לרחוב הקניות המרכזי של העיר, רחוב Gazi Caddes, שם תמצאו חנויות בגדים לצד חנויות מקומיות מעניינות.
אם תרצו ליהנות מחוויית קניות מודרנית, תוכלו להגיע אל מרכז הקניות Forum Diyarbakır שנמצא בפאתי העיר, בו תמצאו מגוון רחב של מותגים טורקים לצד מותגים בינלאומיים, מסעדות וקולנוע.
קולינריה בעיר:
אי אפשר לדבר על עיר טורקית מבלי להזכיר את האוכל הטורקי, וגם בעיר דיארבקיר תזכו לטעום מפיסות גן עדן. המטבח העשיר והמגוון של העיר מציע הכל מהכל, ממנות בשריות מתובלות ועד מאפים עדינים. בביקור בעיר, אל תפספסו את המאכלים המקומיים כמו kuzu dolma (כבש ממולא), kaburga dolması (צלעות ממולאות) ומפטון (כבש עם עדשים). גם חובבי הקינוחים שבכם לא יצאו בידיים ריקות, ויאהבו בודאי את מנת הבקלאווה המקומית, שעטופה בפיסטוק שגדל באזור.
אז אם אתם מתכננים את ההרפתקה הבאה שלכם ומחפשים יעד מסתורי ובלתי רגיל, כזה שמשלב אתרים היסטוריים, גיוון תרבותי, אוכל מפתה ואירוח חם ולבבי, הוסיפו את העיר דיארבקיר לרשימת שלכם. העיר הקסומה תהפוך את המסע שלכם בטורקיה לאותנטי ובלתי נשכח.