חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מיצר הבוספורוס (Bosphorus)- כל מה שצריך לדעת

מתכננים טיול לטורקיה? השאירו פרטים ונעזור בתכנון הטיול 👇

מיצר הבוספורוס (Bosphorus)

הבוספורוס, או מיצר איסטנבול, נחשב לפלא טבעי שמפריד בין הצד האירופאי של טורקיה לצדה האסיאתי. מיצר הבוספורוס הוא מקום שבו מזרח פוגש מערב, מקום שבו היסטוריה עתיקת יומין ועכשוויות מהפנטת מתאחדות להן בצורה תוססת, צבעונית ויפה. לאורך השנים המיצר הפסטורלי הפך להיות אטרקציה מובילה בעיר, ומטיילים רבים מגיעים לחקור את מה שיש לו להציע.

אז בואו נצא לחקור את הבוספורוס, המיצר שמגשר בין תרבויות ובין יבשות.

במקום שבו מזרח פוגש מערב- על הבוספורוס

הבוספורוס הוא למעשה מיצר טבעי וצר שממוקם בצפון מערב טורקיה, ומשמש כקו גבול בין החלק האירופי לחלק האסייתי של טורקיה, ומהווה חלק מהגבול היבשתי שבין אירופה לאסיה.

אורכו של המיצר הינו 32 ק"מ ורוחבו נע בין 700 מטרים בנקודה הצרה ביותר ל-3,700 מטרים. גם עומקו של המיצר משתנה בין מקטע למקטע, והוא נע בין 36 מטרים ל-120 מטרים במרכזו.

מיצר הבוספורוס מחבר את הים השחור עם ים מרמרה, ובהמשך נשפך גם לים האגאי והים התיכון. מיקומו המרכזי הופך אותו למעבר ימי אסטרטגי עבור משלוחי נפט וגז מרוסיה ומדינות אחרות ששוכנות לחופי הים השחור. 

היסטוריה עתיקה

ממצאים ארכאולוגיים מצביעים על כך שהאזור שמסביב לבוספורוס היה מיושב כבר לפני יותר מ-6,000 שנה, כשהתראקים, עם הודו- אירופי קדום, היו בין תושביו הראשונים. המיצר הקסום מוזכר גם במיתולוגיה היוונית, שם הוא מזוהה עם מסע החיפושים אחר גיזת הזהב, שרידי צמר של איל אגדי בשם כריסומאלוס.

בסביבות שנת 667 לפני הספירה נוסדת העיר ביזנטיון בצדו האירופי של הבוספורוס, עיר שלימים הפכה לקונסטנטינופול וכיום ידועה בשם איסטנבול. האימפריה הביזנטית מנצלת את מיקומו המרכזי של המיצר ושולטת בדרכי הסחר שבין הים השחור והים התיכון, תוך שהיא בונה ביצורים כדי להבטיח שליטה במעבר הימי הרווחי.

מיצר הבוספורוס מילא תפקיד מכריע בכיבוש קונסטנטינופול בשנת 1453 על ידי העות'מאנים, כשהסולטן העות'מאני מהמד השני בנה בזמן המצור מבצר היסטורי בשם רומלי היסארי, בנקודה הצרה ביותר של המיצר, זאת כדי לשלוט בתנועה הימית, מה שסייע רבות למצור על העיר והוביל לכיבושה. 

במהלך שנות שלטונם של העות'מאניים הבוספורוס הופך למוקד מלכותי וסולטנים רבים בוחרים להתגורר לצד גדותיו ובונים בו משכנים מפוארים כמו ארמון דולמאבהצ'ה (Dolmabahçe) וארמון טופקאפי, עליהם נרחיב בהמשך.

במהלך מלחמת העולם הראשונה, הבוספורוס היה מוקד אסטרטגי שהוביל לתככים רבים בין מעצמות שונות שהתחרו על השליטה בנתיב המים. בין הקרבות המפורסמים שנערכו במיצר היה קרב גליפולי בשנת 1915, בו כוחות בעלות הברית ניסו להשתלט על המיצר. 

בתחילת המאה ה-20, מייסד טורקיה, מוסטפא כמאל אטאטורק, שאף להפוך את המיצר לאתר תיירותי וסמל למודרניזציה של האומה הטורקית, ובשנת 1973 הושלמה בנייתו של גשר הבוספורוס, שחיבר לראשונה בין החלק האירופי והחלק האסייתי של טורקיה. 

מיצר הבוספורוס היה עד לדרמות המתגלגלות של האנושות, והוא מספק לנו מסע היסטורי בין עולמות כוח, תרבות ואגדות. על הנייר המיצר הוא אמנם נתיב מים פשוט, אבל מסע לאורכו מציע הרפתקה בתוך נפשו של אזור שהיה נקודה חשובה בתוך ההיסטוריה העולמית. כשתתבוננו במימיו הפסטורליים שממשיכים לזרום ללא הפסקה, תנסו לצלול לאלפי שנות ההיסטוריה שלו, כשהוא מגשר בין תרבויות, יבשות ותקופות.

האתרים ההיסטוריים על גדות הבוספורוס

מסע דרך מיצר הבוספורוס מרגיש כמו מסע בזמן, ובין חופי וגדותיו של המיצר תמצאו אתרים היסטוריים ומבנים עתיקים שמספרים את סיפורן של אימפריות מפוארות ותרבויות עתיקות. הנה כמה מהאתרים האייקוניים שתוכלו לחקור לצדו של המיצר הקסום:

1.ארמון טופקאפי (Topkapi Palace)

מה רואים: ארמון טופקאפי, שהיה בעבר מקום המגורים העיקרי של סולטנים עות'מאניים, מציע הצצה לאורח החיים המפואר של חצר המלוכה. בין חללי הארמון המפוארים תמצאו אוספים מרהיבים של כלי נשק, תכשיטים וממצאים קדושים עתיקים.

מה עושים: חקרו את האולמות המפוארים של הארמון, החצרות וההרמון המפורסם. סיור מודרך בארמון יכול לספק תובנות מרתקות לגבי המשמעות התרבותית וההיסטורית של כל חלל ואזור.

לכתבה שלנו על ארמון טופקאפי- לחצו כאן

2. ארמון דולמאבהצ'ה (Dolmabahçe)

ארמון מפואר ויפהפה שמציג שילוב של סגונות אדריכליים אירופאיים, תוך שהוא מסמל את המודרניזציה של טורקיה במאה ה-19. ביקור בארמון ייקח אתכם לגלות חללים מפוארים וגם נברשת קריסטל מרהיבה ביופייה שנחשבת לגדולה ביותר בעולם. אל תחמיצו את אולם הטקסים של הארמון.

לכתבה שלנו על ארמון דולמאבהצ'ה

3. מבצר רומלי (Rumeli Hisarı Fortress)

מבצר היסטורי שמילא תפקיד חיוני בכיבושה של העיר קונסטנטינופול על ידי האימפריה העות'מאנית בשנת 1453. את המבצר בונה הסולטן העות'מאני מהמד השני בצדו האירופי של המיצר. חומות המבצר ומגדליו נועדו לנתק את העיר משימוש בתחבורה ימית דרך המיצר, מה שפגע רבות באפשרויות הסיוע לעיר בזמן המצור שהטילו העות'מאניים. ביקור במבצר ייקח אתכם לטפס על מגדלי המבצר ולגלות נופים פנוראמיים עוצרי נשימה של המיצר. כמו כן, תוכלו לחקור את מוזיאון המבצר שמציג תערוכות היסטוריות ובהן ממצאים וחפצים עתיקים. 

4. מגדל העלמה (Kız Kulesi)

מגדל העלמה, או בשמו השני 'מגדל ליאנדר', ניצב על אי קטנטן בליבו של המיצר, ונחשב לאחד מציוני הדרך האייקוניים והמיוחדים בעיר. למגדל היסטוריה עשירה ומגוונת כשבמשך מאות שנות קיומו הוא שימש כמגדלור, בית חולים ומגדל מכס. כיום, במגדל ניצבת מסעדה מעולה אליה תוכלו להגיע בשייט כדי ליהנות מאוכל משובח לצד נופים פנוראמיים של קו הרקיע של איסטנבול. אם אתם מחפשים מפלט רומנטי ושליו מהמולת העיר ההומה- זה המקום בשבילכם.

5. חומות ביזנטיות

חומות קונסטנטינופול, הידוע גם בשם חומות תיאודוסיאניות, היו סדרה של חומות אבן שהקיפו את העיר קונסטנטינופול והגנו עליה, מאז המאה ה-5 לספירה. חלק מן החומות עדיין עומדות בגאווה, וניתן ללכת לאורכן ולבקר במוזיאונים סמוכים שמתעמקים בבנייתן ובתפקידן ההיסטורי. שרידי החומות מעידים על העבר הסוער של העיר ועל כושר ההמצאה האדריכלי של תושביה.

Bosphorus
מבצר רומלי העתיק
Bosphorus
מגדל העלמה לרקע שקיעה פסטורלית

6. מסגד אורטאקוי (Büyük Mecidiye Camii)

מסגד אורטאקוי הוא דוגמה מעולה לאדריכלות הבארוק העות'מאנית, ממש על גדותיו של מיצר הבוספורוס. עיצובו האלגנטי ועיטורי הפנים שלו לצד נופי המיצר הקסום גורמים לו להיות מבין המסגדים הבולטים בעיר, וביקור בו ייקח אתכם לחקור את חללי הפנים השלווים שלו, ממש על גדותיו של הבוספורוס. לאחר הביקור במסגד חקרו את שכונת אורטאקוי בה הוא שוכן, שכונה מלאה בבתי קפה תוססים, גלריות אמנות ושווקים.

7. טירת יורוס (Yoros Castle)

טירת יורוס ההיסטורית ממוקמת בצדו הצפוני של המיצר, מרחק קצר מהים השחור. הטירה נבנתה בתקופה הביזנטית על ראש גבעה פסטורלית, והיא סיפקה כמוקד תצפית אסטרטגי וכנקודה לשליטה על התנועה הימית במיצר. כיום ניתן לחקור את חורבותיה של הטירה וליהנות מנופים מדהימים של הים השחור והמיצר. האזור שמסביב לטירה מציע מגוון שבילי הליכה נהדרים למי שמחפש הרפתקה בלב הטבע.

שייט במי הבוספורוס- בין מים כחולים להיסטוריה צבעונית

הדרך הטובה ביותר לחקור את מיצר הבוספורוס המרהיב היא כנראה סיור שייט שייקח אתכם לגלות את הגבול הימי היפהפה שבין אסיה לאירופה, הנקודה בה נחצית העיר איסטנבול. 

סוגי הפלגות

ניתן לבחור בין מספר סוגים של הפלגות וסיורי שייט- זאת בהתאם לתחומי העניין שלכם, התקציב הרצוי והזמן העומד לרשותכם. תוכלו לבחור בין שייט קצר במעבורת ציבורית ובין סיורי יאכטות או אפילו הפלגות יוקרתיות שכוללות ארוחת ערב. 

מעבורות ציבוריות: הדרך החסכונית לראות את אתרי העיר המרכזיים שלגדות מיצר הבוספורוס היא המעבורות הציבוריות שמופעלות על ידי עיריית איסטנבול. המעבורות ייקחו אתכם מחלקו האחד של המיצר לחלקו האחר, כשהן מספקות לכם נוף יפהפה. תושבים מקומיים רבים משתמשים במעבורות אלו, ולכן זוהי דרך אותנטית לחוות את חייהם של יושבי העיר החצויה.

סיורי שייט: לאורך גדותיו של המיצר תמצאו אינספור חברות שמציעות סיורי שייט, משייט בן שעה ועד שייט מקיף בן מספר שעות, שייקחו אתכם לגלות מסלולים שונים ואתרים שונים לאורך הבוספורוס. חלק מהסיורים כוללים שייט בלבד, וחלקם כוללים הפלגות מפוארות עם ארוחות ערב יוקרתיות, הופעות ריקודי בטן או מוזיקה חיה טורקית. 

אתרים וציוני דרך

שייט בבוספורוס מאפשר לכם לראות את קו הרקיע של איסטנבול מנקודת מבט ייחודית, ורוב סיורי השייט ייקחו אתכם לגלות מקרוב חלק מנקודות הציון האייקוניות בעיר. 

ארמונות: כגון ארמון דולמאבהצ'ה וארמון טופקאפי, שמשקפים את הפאר של האימפריה העות'מאנית.

מסגדים: כולל מסגד אורטאקוי האייקוני, מבנה יפהפה ממש על שפת המים.

מבצרים: כמו מבצר רומלי ומבצר Anadoluhisarı שמהווים עדות מרשימה לחשיבותה האסטרטגית של העיר איסטנבול. 

גשרים: גשר הבוספורוס וגשר פאטיח סולטן מהמט, שמחברים בין שתי היבשות. 

כפרים מקומיים: שכונות ציוריות על קו המים כמו Bebek ו-Arnavutköy, שלאורכן תמצאו בתים מקסימים ותרבות בתי קפה תוססת.

טיפים חשובים:

בחודשי הקיץ הפופולאריים מומלץ להזמין שייט מראש. 

אם אתם מעוניינים ללמוד על ההיסטוריה של העיר איסטנבול, סיפורו של המיצר וסיפורם המרתק של האתרים על פניהם תחלפו, שקלו להצטרף לסיור שייט מודרך. 

הצטיידו בביגוד חם, מכיוון שגם בחודשי הקיץ הבריזה של מי המיצר עלולה להיות קרירה. 

הצטיידו במצלמה או סמרארטפון כדי ללכוד את הרגעים עוצרי הנשימה שתעברו.

פעילויות חוץ בסביבת המיצר

מיצר הבוספורוס מציע מסע היסטורי שטובל בנופים עוצרי נשימה, אך הוא גם גן עדן לחובבי ספורט והרפתקאות. 

אם התעניינתם בעולמות הדייג, ומתחשק לכם להתנסות בחוויה ממש כאן, התמזל מזלכם, כי מי הבוספורוס עשירים במיני דגים כמו מקרל, דג בוניטו, ודג ייחודי בשם גומבר טורפני. תוכלו להצטרף לסיור דייג מקומי או פשוט לרכוש חכה ולהגיע לאחד מחופי המיצר. 

אם אתם שחיינים בנשמה, תשמחו ודאי לשמוע על מרוץ השחייה השנתי של הבוספורוס, ה-Bosphorus Cross-Continental Swim , מרוץ שנתי בו שחיינים מעולים עוברים מצדה האסייתי של העיר לצדו האירופאי. אם אתם עדיין לא בשלב של תחרות אמיצה, תוכלו למצוא כמה מועדונים פרטיים ואזורי חוף בהם תוכלו לשחות. 

כמו כן, לאורך המיצר תמצאו שכונות על קו המים וטיילות שונות שמציעות שבילי רכיבה על אופניים, שבילי הליכה ומדשאות חביבות. אם מתחשק לכם ליהנות מפיקניק מפנק בפארק צבעוני ששוכן לגדותיו של המיצר, תוכלו להגיע לפארק İBB Emirgan Korusu, שנמצא בצפון העיר.

סביב מיצר הבוספורוס לא תמצאו טיילת אחת ארוכה, אך תמצאו מספר שכונות צבעוניות, שכל אחת מהן מציעה אזורי חוף וטיילות לאורכו של המיצר, ביניהן שכונת אורטאקוי (Ortaköy) בה תמצאו כיכר על שפת המים שעטופה בבתי קפה, בוטיקים ודוכני רחוב. גם שכונת בבק (Bebek) מציעה טיילת חוף מעוטרת בבתי קפה אופנתיים אשר מציעה נופים יפהפיים על גשר הבוספורוס. אם מתחשק לכם לגלות בתי עץ צבעוניים ומסעדות על קו המים, הגיעו לשכונת Arnavutköy היפהפייה. 

חיי לילה באזור הבוספורוס

כשהשמש שוקעת, וציוני הדרך האייקוניים של העיר מוארים באורות לבנים בוהקים, האזור הפסטורלי משנה את פניו והופך למרכז שוקק של בידור וכיף. 

לאורך מיצר הבוספורוס תוכלו למצוא מסעדות ומלונות יוקרתיים שפותחים בשעות הערב את הברים והטרקלינים שבהם לקהל הרחב, כשהם מציעים קוקטיילים משכרים לצד נופים מרהיבים על המיצר הנוצץ והגשרים המוארים. בחלק מהברים תמצאו דיג'יים או להקות חיות שמנגנים הכל מהכל- מלהיטים בינלאומיים ועד לקלאסיקות טורקיות.

באזור הבוספורוס נמצאים כמה מהמועדונים היוקרתיים בעיר, שמנגנים בסופי השבוע עד השעות הקטנות של הלילה. ברבים מהמועדונים תמצאו טרסות לצד המים בהן תוכלו לרקוד לרקע המיצר הפסטורלי.

לסיכומו של עניין, כפי שוודאי הצלחתם להבין, מדובר בהרבה יותר מנתיב מים היסטורי. מיצר הבוספורוס שחוצה את העיר איסטנבול הוא איפה שהכל קורה, לב העניינים של איסטנבול, שטיח חי של היסטוריה, תרבות ונופים מרהיבים. מיקומו הייחודי, האתרים ההיסטוריים, התענוגות הקולינריים והחיים התוססים הופכים אותו ליעד שחובה לבקר בו עבור כל מי שמגיע לעיר הצבעונית.

לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בטורקיה מתחילה כאן

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על טורקיה!