חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מסגד איה סופיה (Hagia Sophia) באיסטנבול

מתכננים טיול לטורקיה? השאירו פרטים ונעזור בתכנון הטיול 👇

מסגד איה סופיה באיסטנבול

מסגד? קתדרלה? מוזיאון? אולי קצת מהכל

העיר איסטנבול מלאה באתרים היסטוריים, ארכיטקטורה מדהימה, תרבויות ייחודיות ואווירה קסומה. בין שלל אתריה המרהיבים של העיר ניצב לו מונומנט אחד, במרכזה של העיר, יצירת מופת של היסטוריה ארכיטקטונית שמשלבת באופן יוצא דופן השפעות ביזנטיות עם העולם העות'מאני, והיא מזמינה אתכם, כן כן, אתכם, לבקר בין כותליה ולצאת למסע בלתי נשכח.

ברוכים הבאים למסגד איה סופיה, אחד מאתרי התיירות הפופולאריים בעיר התוססת איסטנבול.

במהלך שש- עשרה המאות בהן המבנה עומד על תילו, הספיק המסגד לעבור תלאות ואירועים שעיצבו אותו לכפי שהוא היום. איה סופיה, שפירושה מיוונית "חכמת קודש", החלה את חייה כקתדרלה אורתודוקסית, הפכה למסגד עות'מאני, הוסבה למוזיאון וחזרה בשנת 2020 להיות מסגד שמארח מאות אלפי מקומיים ותיירים מדי שנה שמגיעים להתפלל במקום או להעריך את יופיו הקסום.

סיפורו של המסגד- מכנסייה עתיקה למסגד מרכזי:

סיפורו של המסגד מתחיל אי שם בשנת 360 לספירה, אז, קונסטנטיוס השני, בנו של קונסטנטינוס, קיסר רומא דאז, מחליט לבנות כנסייה קטנה שתשמש לתפילות ופולחן. כנסייה זו נשרפה בשנת 532 ונחרבה לחלוטין.

לאחר השריפה, הקיסר יוסטיניאנוס הראשון, קיסר האימפריה הבינזטית הורה על בניית הכנסייה מחדש, וזו נבנתה בעזרתם של מעל ל10,000 פועלים שעבדו יומם וליל. הכנסייה המפוארת היוותה דוגמה קלאסית לסגנון בנייה ביזנטי, והיא כללה עבודות פסיפס מורכבות וכיפה מפוארת.

בשנת 1453 כובש הסולטן מהמט השני את קונסטנטינופול, איסטנבול של אז, והוא מסמן את תחילתה של התקופה העות'מאנית. שליטי האימפריה מחליטים מיד להסב את הכנסייה המפוארת למסגד, ובוצעו בה שינויים מסיביים להוספת אלמנטים אסלאמיים כמו בניית המחראב והמינבר, לצד בניית צריחים חדישים וטיוח עבודות הפסיפס הנוצריות. למרות השינויים הרבים השליטים מחליטים שלא לשנות את אופיו החיצוני של המבנה. 

בשנת 1935 מחליטה ממשלת טורקיה בפיקודו של כמאל אטאטורק להפוך את המסגד העתיק למוזיאון, ועבודות רבות מתבצעות במקום ששופכות אור על ההיסטוריה שלו ועל חשיבותו הנוצרית- אסלאמית.

בשנת 2020 הוחלט להחזיר את איה סופיה לתפקד כמסגד, אבל הוחלט כי יישאר פתוח למבקרים מכל רחבי העולם. 

כיום, עומד המבנה האייקוני כסמל למורשת המפוארת של העיר, כשהוא מגלם את ההיסטוריה המורכבת של איסטנבול, עיר בה מזרח פוגש מערב, מקום בו העבר מתערבב בהווה. בין אם מסגד, מוזיאון או קתדרלה, ההיסטוריה העשירה של איה סופיה הופכת אותה לאתר אייקוני ומוסד חובה לכל מי שמתעניין בהיסטוריה של הציוויליזציה האנושית.

ביקור במסגד איה סופיה- מה לא לפספס:

כבר עם כניסתכם לאנדרטה העתיקה הזו לא תוכלו שלא לשים לב לפאר שנמצא בכל עבר. כיפת המסגד המרכזית, שגובהה 56 מטרים והקוטר שלה הינו 30 מטרים, מספקת עדות מרהיבה ליכולת ההנדסה הביזנטית. למרות שהכיפה עברה לאורך השנים שחזורים רבים, עדיין ניתן להבחין באלמנטים עתיקים כמו ארבעים החלונות שמעטרים אותה. התחושה המיסטית ששוררת בחלל המסגד המרכזי עם אור החוץ שנכנס דרך החלונות ועיטורי הזהב שעל התקרה יוצרים קסם ייחודי שקשה להסביר במילים.

לאורך חללי המסגד תוכלו למצוא עבודות פסיפס מדהימות שמספרות לנו את סיפור רוחה של התקופה בה נוצרו. עבודת הפסיפס המרשימה במתחם היא כנראה יצירת Deësis המפורסמת, בה ישו, מרים הבתולה ויוחנן המטביל מסתכלים ממש על צופי הפסיפס בפנים נצחיות. לצד עבודת הפסיפס הזו תמצאו עוד שלל יצירות צבעוניות שמציגות לראווה קדושים, קיסרים ודמויות חשובות שמספרות לנו על האישים הבולטים שחיו ממש כאן לפני מאות ואלפי שנים.

כשתסתובבו במבנה המסגד המפואר תפגשו את צריחי המסגד, ארבעה מגדלים דקים שנוספו תחת שלטונה של האימפריה העות'מאנית. המגדלים הגבוהים, שרבים האמינו שמגיעים עד לאלוהים שבשמים, ממחישים בפני המבקרים את ההרמוניה האדריכלית של איה סופיה, ומראים כיצד השפעות תרבותיות שונות יכולות להתמזג ולהתקיים יחד במבנה אחד יפהפה.

כמו בכל מסגד, תוכלו למצוא באיה סופיה את המרחאב (mihrab), גומחה בקיר שמצביעה על הכיוון אליו מתפללים צריכים להתפלל- כיוונה של העיר מכה. לצד המרחאב תמצאו את המינבאר (minbar), הדוכן עליו עומד אימאם המסגד בכדי לשאת דרשות. 

מי מכם שמתחבר לעולם האמנות האסלאמי יוכל להתרשם מהקליגרפיה האסלאמית שמעטרת את פינותיה של הכיפה הראשית. מי מכם שלא מכיר קליגרפיה מהי, מדובר בצורת כתיבה אמנותית שהיא למעשה כתיבה מעוטרת ומקושטת. הקליגרפיה שעל כיפת הכנסייה מציגה את שמותיהם של אללה, מוחמד וארבעת הח'ליפות האסלאמיות. 

אחרי שתסיירו בין חלליו המרהיבים של המסגד אל תפספסו את חצר המתחם השלווה, שם תזכו למבט מרהיב על חלקו החיצוני של המסגד, ותוכלו באמת להעריך את המבנה הארכיטקטוני המורכב שמעטר את קו הרקיע הייחודי של העיר איסטנבול.

מיקום ודרכי הגעה:

מיקום: מסגד איה סופיה ממוקם בלב העיר העתיקה של איסטנבול, רובע סולטנאחמט (Sultanahmet). 

כתובת המסגד: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı 1, 34122 Fatih/İstanbul.

הדרך הנוחה והמהירה להגיע למסגד איה סופיה מרחבי העיר איסטנבול היא באמצעות קו חשמלית. קו מספר T1 מגיע אל תחנת 'סולטנאחמט' (Sultanahmet) שנמצאת מרחק הליכה קצר מהמסגד.

מיקומו של המסגד האייקוני מאפשר לכם לחקור את האזור שמסביב, העיר העתיקה של איסטנבול שמכונה גם רובע סולטנאחמט (Sultanahmet). באזור תוכלו למצוא שלל ציוני דרך מרהיבים כמו המסגד הכחול וארמון טופקאפי שמאפשרים לכם לטבול את עצמכם באווירה ההיסטורית של לב איסטנבול.

איה סופיה היא לא רק סמלה האייקוני של העיר איסטנבול, אלא תמונה יוצאת דופן של המסע התרבותי והאדריכלי שעברה. האתר ההיסטורי חוצה את גבולות הזמן והמרחב ומזמין את כולם להיכנס אל האולמות המקודשים שלו ולהתפעל מהפאר המכסה את חלליו. היופי הארכיטקטוני שבו משמש עדות לרוח היצירתיות האנושית וממחיש לנו עד כמה דת יכולה להיות מרתקת וקסומה. 

אז רגע לפני שתעזבו את האתר ההיסטורי, תזכרו כי דרכתם במקום בו דרכו מצביאים צבאיים, מנהיגים היסטוריים ודמויות חשובות מאימפריות רחוקות, דתות שונות ועולמות עתיקים.

לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בטורקיה מתחילה כאן

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על טורקיה!