חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ירבאטאן (Basilica Cistern) באיסטנבול- בור מים עתיק ומרתק

מתכננים טיול לטורקיה? השאירו פרטים ונעזור בתכנון הטיול 👇

ירבאטאן (Basilica Cistern) באיסטנבול

בור המים העתיק שמכיל אלפי שנות היסטוריה

בליבה של העיר התוססת איסטנבול שוכן מבנה מיוחד המכיל בתוכו מאות אלפי ליטרים של היסטוריה. הירבאטאן, שנקרא גם "בור הבזיליקה", הוא מבנה תת קרקעי יוצא דופן מהתקופה הרומית. מבנה זה שימש כמתקן אגירת מים יפהפה, וכיום נחשב לאחד מהאטרקציות התיירותיות המרתקות והמיוחדות באיסטנבול בו נחשפים המבקרים להיסטוריה ולתרבות בת מאות ואלפי השנים בעיר איסטנבול.

סיפורו של בור המים העתיק

בור המים המרתק נבנה במאה ה-6 בתקופת שלטונו של הקיסר הביזנטי יוסטיניאנוס הראשון (Justinian I). הבור תוכנן לספק מים לארמון הגדול שהיה מעליו (שלא שרד עד ימינו), ולבניינים ומבנים אחרים בסביבה, כמו גם לשמש מקור מים לגיבוי במקרה של מצור או בצורת בעיר. באותה התקופה נחשב בור המים לפלא הנדסי- אורכו 140 מטר ורוחבו 70 מטר, והבור מסוגל להכיל עד 100,000 מ"ק של מים. ואכן, בתקופת האימפריה הביזנטית שימש הבור כמקור מים אדיר לתושבי העיר איסטנבול ולשליטיה.

בשנת 1453, לאחר כיבוש העיר איסטנבול על ידי העות'מאנים, המקום סיפק מים לארמון טופקאפי (Topkapı Palace), בו התגוררו השליטים העות'מאנים באותה התקופה. העות'מאנים העדיפו מים זורמים על פני בורות מים תת קרקעיים, ולכן לאחר מספר שנים הפסיקו להשתמש בבור המים ועברו להשתמש במתקנים קטנים יותר שבנו.

בור המים נשכח ונדמה שנעלם מהעולם, עד אמצע המאה ה-16, בה נווד הולנדי בשם פ' ג'יליוס הגיע לאיסטנבול לצורך מחקר על חורבות האימפריה הביזנטית. במהלך המחקר שלו, מגלה ג'יליוס במקרה את בור המים המרהיב. ג'יליוס הקדיש זמן רב לחקר בור המים והדגיש את הפלא הארכיטקטוני שבבנייתו.

לאחר הגילוי המרתק, חזרו להשתמש בבור המים המדהים, וערכו בו שיפוצים רבים לאורך השנים. בשנת 1987, משפצת ומנקה את המקום עיריית איסטנבול ופותחת אותו למבקרי העיר.

כיום , בור הבזיליקה פתוח לקהל הרחב והוא אחד מאתרי התיירות הפופולריים ביותר באיסטנבול. המבקרים באתר יכולים לרדת בגרם מדרגות לתוך חלל הבור החשוך והלח ולחקור את המסדרונות והעמודים היפהפיים התומכים בגג הבור. הבור מואר באורות היוצרים אווירה מיסטית ומיוחדת.

מה רואים בביקור בבור המים?

אחת מגולות הכותרת של הביקור בבור המיוחד היא לחקור את העמודים השונים התומכים בגג הבור, 336 עמודים במספר. רבים מהעמודים מגולפים משיש ומעוטרים בגילופים ועיצובים מורכבים ומרהיבים. בביקורכם, תוכלו למצוא שני עמודים אשר בבסיסם דמויות מדוזות ענקיות, שעל פי האגדה הובאו לבור המים ממקדש פגאני עתיק. סיפורן של המדוזות בבסיס שני העמודים עורר ועדיין מעורר מחלוקות ותהיות רבות. עד היום לא ניתן לקבוע מהיכן הגיעו דמויות המדוזה למקום. על פי האמונה הרומית, מדוזה היא דמות נשית מפלצתית, אשר פוגעת באלו המסתכלים עליה. לכן, האגדה הרווחת היא שבוני בור המים רצו לאיים על אלו הרוצים לפגוע בו, ולכן שתי דמויות המדוזה מתחת לעמודים נועדו לאיים על אלו שיגיעו לפגוע בבור המים, ונועדו לספק הגנה לבור זה.

בנוסף, תוכלו למצוא עמוד בעל עיטורים הנראים כדמעות, ועל פי הסיפורים העבדים שבנו את המקום גילפו את הדמעות על העמוד לזכרם של מאות העבדים שמתו בזמן הקמת הבור.

 כמה זמן להקדיש לביקור במקום?

בור "הבזיליקה" הוא יעד חובה לכל מי שמתעניין בהיסטוריה, ארכיטקטורה או פלאי הנדסה מרהיבים. מקום זה הוא מקום מצוין לברוח מהחום ומההמונים של איסטנבול במהלך חודשי הקיץ.

במקום תוכלו למצוא מגוון רחב של אנשים- החל ממטיילי סולו חובבי ארכיטקטורה ועד משפחות עם ילדים שבאות לראות את הבור היפהפה מהתקופה הרומית.

הביקור בבור המים אינו ארוך יחסית, ורוב המבקרים ממצים את האתר בתוך 30 דקות עד שעה.

מידע חשוב:

בור המים המיוחד ממוקם ברובע סולטנאחמט (Sultanahmet) המרכזי, ליד איה סופיה (Hagia Sophia) והמסגד הכחול (Blue Mosque). ההגעה לבור המים נגישה מאוד באמצעות תחבורה ציבורית, בעיקר באמצעות אוטובוסים או קווי מטרו.

שעות הפתיחה של בור המים הינן בכל יום בין השעות 9:00-22:00

ניתן לקנות מגוון סוגי כרטיסים, ביניהם כרטיסים המשלבים סיור מודרך או מדריכי אודיו אישיים.

מומלץ לקנות כרטיסים מראש, בעיקר בחודשי הקיץ העמוסים.

 

לסיכומו של עניין, הביקור בבור המים הוא אחת מהאטרקציות המיוחדות והמעניינות שמציעה העיר איסטנבול למבקריה. בסיור בבור המים תצללו להיסטוריה העמוקה של העיר איסטנבול, מתקופת האימפריה הרומית, דרך האימפריה העות'מאנית ועד ימינו אנו. אל תשכחו לבקר את עמודי המדוזה שבמקום, וליהנות ממזג האוויר הקריר ששורר במקום בימי הקיץ החמים. 

לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בטורקיה מתחילה כאן

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על טורקיה!